Κεράσια Αγιάς

Παραγωγή 

Μία από τις δυναμικές καλλιέργειες του Δήμου Αγιάς, που αποκτά σιγά – σιγά και εξαγωγική δραστηριότητα με οικονομικά οφέλη εθνικής εμβέλειας είναι τα κεράσια Αγιάς. Στην περιοχή παράγονται περίπου 15.000 tn κεράσια το χρόνο με συνεχή αυξητική τάση. Η κερασιά είναι φυλλοβόλο δέντρο με ύψος μέχρι 20 μέτρα, ζει περίπου 60 χρόνια και η καρποφορία αρχίζει από τον 4ο χρόνο της ζωής της, ενώ μεγάλες αποδόσεις έχει μετά τον 10ο χρόνο. Τα κεράσια αποτελούν τον καρπό της κερασιάς και είναι ανοιξιάτικα φρούτα καθώς τα βρίσκουμε από αρχές Μαΐου έως και αρχές Αυγούστου.

Διατροφική αξία

Το κεράσι είναι ένα φρούτο με χαρακτηριστικό έντονο, κόκκινο χρώμα το οποίο οφείλεται σε χρωστικές φλαβονοειδείς ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σαφή ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση ενός πλήθους νοσημάτων. 

Έτσι μετά από έρευνες προέκυψε ότι τα κεράσια:

  1. έχουν αντικαρκινική δράση λόγω των ανθοκυανινών που περιέχουν, 
  2. συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης με σαφή οφέλη για τον οργανισμό καθώς είναι πλούσια σε φυτοστερόλες,
  3. επιδρούν ευεργετικά στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς αυξάνουν την έκκριση γαστρικών ουσιών και συνεπώς διευκολύνουν την λειτουργία της πέψης. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις φυτικών ινών αλλά και οργανικών οξέων που περιέχονται στα κεράσια συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας ενώ πέρα από χωνευτικά, χαρακτηρίζονται και ως διουρητικά διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργικότητα του ουροποιητικού συστήματος,
  4. οι αυξημένες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών που περιέχουν κρίνονται ως ιδιαιτέρως ευεργετικές σε ότι αφορά την καρδιαγγειακή δραστικότητα, 
  5. επιτρέπουν τον έλεγχο παραγωγής ουρικού οξέος, κατά συνέπεια παρέχουν ανακούφιση σε παθήσεις οι οποίες προκαλούν αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος (ρευματικές παθήσεις, αρθρίτιδες κ.τ.λ.),
  6. η βρώση κερασιών αυξάνει σημαντικά την παραγωγή της ορμόνης ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος κατά συνέπεια παρουσιάζει θετική δράση στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στα κεράσια χάρη στην αυξημένη παραγωγή της ινσουλίνης επιτυγχάνουν το βέλτιστο επίπεδο γλυκαιμικού ελέγχου αποτρέποντας την εκδήλωση περιστατικών υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας. 
  7. Η μελατονίνη τέλος, που περιέχεται σε σημαντικές συγκεντρώσεις στα κεράσια θεωρείται ότι επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την δράση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στην αντιμετώπιση ποικίλων ασθενειών. 

Τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνες και συγκεκριμένα σε βιταμίνη Α, C καθώς και σε βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β2 και Β3). Στον Πίνακα 1 αποτυπώνεται η διατροφική αξία 100 gr κερασιών σε αναλογία με την Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ).

Πίνακας 1: Διατροφικά Στοιχεία Βιταμίνες, Ιχνοστοιχεία & Μέταλλα

Συγκομιδή, Διάθεση & Εμπορία 

Η συγκομιδή των κερασιών πραγματοποιείται τους μήνες Μάιο – Ιούλιο ανάλογα με την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες. Αμέσως μετά τη συγκομιδή τους προψύχονται σε ψυκτικούς θαλάμους με τη μέθοδο Υγρόψυξης (HYDROCOOLER). Με το τρόπο αυτό βελτιώνεται η ποιότητα με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου συντήρησης για μικρό όμως χρονικό διάστημα, περίπου 10 έως 30 ημέρες το πολύ.

Το χαρακτηριστικό αυτής της μεθόδου είναι η προσθήκη παγωμένου νερού (2 – 30C) στα φρούτα για 1 ώρα και κατόπιν η εισαγωγή τους σε απλούς ψυκτικούς θαλάμους.

Με τον τρόπο αυτό τα φρούτα διατηρούνται σε κατάσταση παρόμοια με αυτή κατά τη στιγμή της συγκομιδής, δηλαδή διατηρούν την φρεσκάδα τους, δεν μαραίνονται δεν ζαρώνουν και δεν χάνουν το άρωμα τους και την γεύση τους.

Η διάθεση και εμπορία του κερασιού γίνεται μέσω εμπόρων κυρίως στην εγχώρια αγορά αλλά τα τελευταία χρόνια εξάγεται σε βαλκανικές, ευρωπαϊκές χώρες και στην Σοβιετική Ένωση.

Γιορτή Κερασιού

Αξιοσημείωτη είναι τέλος, η “Γιορτή Κερασιού” που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Τ.Κ. Μεταξοχωρίου, στις αρχές του Ιούνη η οποία συνδυάζεται με ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφιών, μουσικοχορευτικά σχήματα και τοπικές συνταγές για την προβολή αυτού του τόσο σημαντικού για την περιοχή προϊόντος.