Μήλο Αγιάς

Παραγωγή

Μία από τις πλέον δυναμικές καλλιέργειες για το Δήμο Αγιάς, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και οικονομικά οφέλη εθνικής εμβέλειας είναι τα μήλα Αγιάς. Στην περιοχή παράγονται περίπου 80.000 tn μήλα το χρόνο ενώ ο αριθμός δέντρων μηλιάς ξεπερνά τις 900.000.

Ποικιλίες στο Δήμο Αγιάς

Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο δέντρο παγκοσμίως καθώς αντιπροσωπεύει το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων. Στην περιοχή του Δήμου Αγιάς καλλιεργούνται μήλα περίπου από το 1950, με τα πρώτα μήλα που παράγονται να είναι τα γνωστά φιρίκια ενώ στη συνέχεια άρχισαν να καλλιεργούνται τα ντελίτσια και οι ρενέδες.

Σήμερα πλέον οι κυριότερες σύγχρονες ποικιλίες που προωθούνται στην αγορά και καλλιεργούνται στον Δήμο Αγιάς είναι οι παρακάτω:

  1. Ποικιλίες πρώιμης εποχής ωρίμανσης: α) Gala και δ) Ozark Gold
  2. Ποικιλίες μέσης εποχής ωρίμανσης: α) Red Deliciοus, β) Golden Deliciοus, γ) Jonagold & Jonagored, δ) Gold Chief, ε) Jeromine, στ) Red Velox, η) Scarlet, θ) Super Red Chief
  3. Ποικιλίες όψιμης εποχής ωρίμανσης: α) Fuji, β) Grani Smith (η οποία γνωρίζει την μεγαλύτερη ανάπτυξη και σήμερα καταλαμβάνει περί το 40% της ετήσιας παραγωγής), γ) Φιρίκι, δ) Forlady, ε) Ping Lady.

Συγκομιδή & Αποθήκευση

Μετά τη συγκομιδή τους, τα μήλα αποθηκεύονται σε ψυγεία – συσκευαστήρια του Δήμου Αγιάς για 3 – 6 μήνες, σε ψυκτικούς θαλάμους που διατηρούν τη θερμοκρασία στους 0° C. Υπάρχουν δύο ειδών θαλάμων συντήρησης, οι ανοικτοί ή απλοί θάλαμοι και οι θάλαμοι ελεγχόμενης ατμόσφαιρας.

 

Διατροφική Αξία

Ανεξάρτητα από την ποικιλία στην οποία ανήκουν τα μήλα αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών ενώ περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυφαινολών. Η κατανάλωση ενός μεσαίου μεγέθους μήλουπαρέχει στον οργανισμό 8.4 mg βιταμίνης C, το οποίο ισοδυναμεί με το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες και με το 11% για τις γυναίκες. Παράλληλα προσφέρει ένα πλήθος βιταμινών, όπως είναι βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, και βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη).

Σε ότι αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά το μήλο είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, καθώς περιέχει περίπου 25 g υδατανθράκων με το σύνολο της θερμιδικής του αξίας να προέρχεται από αυτούς ενώ συγχρόνως περιέχει 0.3 g πρωτεϊνών. Τρώγοντας ένα μήλο λαμβάνονται υψηλές συγκεντρώσεις φυτικών ινών, με το μαλακό εσωτερικό να περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες και η σκληρή εξωτερική φλούδα αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Το μήλο συνιστά καρπό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συνεπώς η βρώση αυτού δεν οδηγεί στην αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και κατ’ επέκταση άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορούν να το καταναλώσουν. 

Η διατροφική αξία του επεκτείνεται τέλος και στον οδοντιατρικό τομέα καθώς μέσω της λειτουργίας της μάσησης επιτυγχάνεται μια ήπια μάλαξη των ούλων, ενέργεια που προστατεύει από την εμφάνιση ουλίτιδας αλλά και πέτρας. 

Τα μήλα και ιδιαίτερα τα κόκκινα είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες παρουσιάζοντας το δεύτερο μεγαλύτερο επίπεδο αντιοξειδωτικής δράσης σε σχέση με άλλα φρούτα.

Αξιοσημείωτη είναι η “Γιορτή Μήλου”, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη η οποία συνδυάζεται με επταήμερη εμποροπανήγυρη, θρησκευτικές τελετές, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και τοπικές συνταγές για την προβολή αυτού του τόσο σημαντικού προϊόντος για την περιοχή.